J. Richter: Zamestnanosť určuje vývoj ekonomiky, nie Zákonník práce

19.01.2013 Bratislava

Bratislava 19. januára (TASR) – Novela Zákonníka práce z dielne vládnej strany Smer-SD nemá podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vplyv na nezamestnanosť na Slovensku. Tá sa v súčasnosti šplhá k hranici 14 %. Zamestnanosť sa podľa šéfa rezortu práce odvíja najmä od vývoja ekonomiky a Zákonník práce je tu najmä na ochranu zamestnancov. Richter to dnes vyhlásil v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

"Zamestnanosť určuje vývoj ekonomiky, nie Zákonník práce," uviedol Richter. A s tým sa podľa jeho slov nestotožňuje len vláda, je to aj hodnotenie odborníkov. S takýmto názorom ministra však nesúhlasil jeho oponent v diskusii a bývalý šéf rezortu práce Jozef Mihál (SaS). "V súčasnosti sú opatreniami vlády ohrozené ďalšie pracovné miesta," upozornil Mihál. Okrem Zákonníka práce kritizoval aj zvyšovanie odvodov a daní. Podporovať by sa podľa neho malo najmä stredné a drobné podnikanie. Vláda však podľa Mihála robí pravý opak.

"Budete najnepopulárnejší minister v dejinách," adresoval Mihál Richterovi. "Na toto reagovať nebudem, nechám to na voličov," odpovedal Richter. Mihálovi sa nepáčia najmä opatrenia vlády voči živnostníkom. "Nenašiel som jediného živnostníka, ktorý by sa tešil z vašich opatrení," doplnil Mihál.

Richter však tvrdí, že takú odozvu nemá. Práve naopak, na opatreniach smerom k živnostníkom sa ministerstvo podľa jeho slov dohodlo s dvomi organizáciami, ktoré ich reprezentujú. "Pochopili, že nie je možné, aby dôchodca, ktorý vzíde zo živnostníkov, bol odkázaný na štátne sociálne dávky," odôvodňoval Richter zvýšenie odvodov pre živnostníkov.

Zároveň exministrovi práce v diskusii vyčítal, že po svojom nástupe na ministerstvo nenašiel žiadne finančné prostriedky na opatrenia v súvislosti so zákonom o službách zamestnanosti. Musel na to nájsť 150 miliónov eur, ktoré majú smerovať na podporu pracovných miest. "Ak by som sa ja dostal do podobnej situácie, zložím funkciu," vyhlásil Richter. Podľa Mihála však tieto peniaze pôjdu "bohvie komu a bohvie na čo". Ministra sa pritom pýtal, prečo zrušil napríklad protipovodňové práce, ktoré dali robotu 10.000 ľuďom.

Richter by v budúcnosti nechcel opäť menil Zákonník práce. Bol by rád, keby sa táto legislatíva neupravovala tak často. Proti nezamestnanosti chce bojovať inými nástrojmi. Napríklad zákon o službách zamestnanosti dokáže podľa neho flexibilne reagovať na takéto potreby.
 

Vyberte región